Mikroobimaailm inimese kehas – prof. Reet Mändar

By 28th October 2015Ajaveeb
28.oktoobril 2015 kuulasime Tartu Ülikooli mikrobioloogia instituudi professori Reet Mändari loengut “Mikromaailm inimese kehas”. Saime teada, kui suured on mikroobid meie kehas, millise kujuga on bakterid ja kuidas nad paljunevad. Väga huvitav oli info ka seente ja viiruste maailmast. Saime teada, et nakkushaigusi tekitavad bakterid, viirused, seened, algloomad ja prioonid. Meile tutvustati bakternakkuste diagnostikat, räägiti meie keha kaitserakkudest ja nende tööst. Meie kehas on 10 korda rohkem mikroobe kui meie enda keharakke ja need moodustavad meie keha mikrobioota. Mikrobioota kujuneb algselt ema ja keskkonna mikrobioota koostoimel, kuid see on elu kestel muutuses – inimesed, bakterid, viirused ja seened elavad koostoimes. Mikrobiootal on väga oluline mõju meie tervisele ja kehakaalule ja see mõjutab ka ravimite toimet. Mikrobiootat on vaja kaitsta ja vajadusel ka korrigeerida.